TITEL VAN JE WEBSITE

wierook

 


 

 

 

 

 

wierook

Wierook zijn er in veel verschillende geuren en veel verschillende soorten. Ik heb het liefste roos of oceaan maar veel mensen hebben hun eigen favorieten en bij elke winkel is het ook nog anders, want veel wierook koop je ook niet zomaar in een winkel er zijn heel veel verschillende winkels die het verkopen. De WERELD WINKEL is er een voorbeeld van of een Marktkramer.

Wierook is niet alleen voor mensen die aan wicca of aan hekserij doen, want ook veel mensen hebben gewoon wierook omdat het lekker ruikt.

je hebt dure wierook en goedkope. De goedkope hebben meestal een minder sterke geur maar het maakt niet uit vind ik, want je heb wat je lekker vind ruiken.

Wierook is ongeveer zo oud als de geschiedenis zelf. Het werd in de vroege Egyptische en Indiase beschavingen gebruikt als belangrijk ingredient voor het offerritueel. De vervaardiging van wierook was dan ook niets minder dan een heilige kunst. De kruiden, specerijen en oliën waaruit de wierook werd gemaakt bezaten volgens de wijze samenstellers naast zuiverende kwaliteiten tal van medicinale eigenschappen, die behouden bleven in de subtiele geuren die vrij kwamen bij verbranding.

India's oeroude natuurlijke geneeskunde, de Ayurveda, heeft sinds mensen heugenis gebruik gemaakt van de positieve invloed van geuren op het menselijke lichaam en bewustzijn. De Ayurveda is een verfijnde holistische geneeswijze, die gebruik maakt van natuurlijke grondstoffen als medicijn om de balans van lichaam en geest met de omgeving te herstellen.

Het gebruik van esoterische oliën en wierook vormt hier een integraal onderdeel van, sinds geur via het reukorgaan en de longen in direct kontakt staat met het bewustzijn, het zenuwstelsel, de bloedsomloop, alsmede de fijnstoffelijke energiecentra (chakras), enz..

Zelf wierook maken!

* stokjes van bamboe om de wierook omheen te rollen. Deze stokjes worden in India met de hand gespleten uit grote bamboe stokken.

* houtpoeders, die er later voor zorgen dat de wierook blijft branden of smeulen. Je kan allerlei soorten hout gebruiken, zoals sandelhout (heel duur) of cederhout. Elke houtsoort brengt zijn eigen geur mee. Bij bloemengeuren willen we liever niet een bijkomende houtgeur hebben en daarom gebruiken we daarbij houtskool. Houtskool heeft namelijk vrijwel geen geur meer, omdat het voorgebrand is.

* kruiden, bladeren, wortels en bloemen. Je kan eventueel ook kruiden, bladeren, wortels of bloemen fijnmalen en bij de poeders doen om een uniek mengsel te verkrijgen.

* essentiële oliën of parfum oliën: de oliën geven de wierook het belangrijkste deel van de geur.

* jigat: dat is de gemalen bast van een exotische boom. Deze bast zit vol lijmstoffen die nodig zijn om het poedermengsel samen te houden.

Als je alle ingrediënten klaar hebt staan, dien je de volgende stappen te maken:

1. de formules: aan de hand van de ingrediënten kan je een formule of recept maken voor de wierook die je wilt gaan maken. Je hebt 2 formules of recepten: 1 voor de poeders en 1 voor de oliën.

2. de formule voor de ingrediënten: voor elke formule heb je altijd 30% jigat nodig (minder dan 30% maakt dat de wierook later brokkelt en meer maakt het wierookdeeg te plakkerig). De andere 70% kan je opvullen met houtpoeders, kruiden en/of houtskool. Des te meer houtpoeders en kruiden je gebruikt des te houtiger of kruidiger wordt de wierook later.

3. de formule voor de oliën: voor de formule van de oliën kan je 1 soort olie gebruiken of een mengsel van 2 of meer oliën samen. De hoeveelheden van de oliën kan je steeds veranderen, waardoor je elke keer een andere geur krijgt. Soms brengt een kleine verandering in de formule een grote verandering in de geur.

4. het afwegen/het afmeten van de ingrediënten: op basis van de formule kan je nu de ingrediënten afwegen (met een weegschaal) of afmeten (met een lepeltje) en samenvoegen.

5. het afwegen/afmeten van de oliën: op basis van de formule kan je vervolgens de oliën afwegen (met een heel precieze weegschaal) of makkelijker door het af te meten met druppels (met een oogdruppelaar) en te verzamelen in een flesje of klein kommetje. De hoeveelheid olie ten opzichte van de poeders is tussen de 10 en 20%; dus als je een mengsel hebt van 10 gram poeders, dan kan je daar 1 tot 2 gram olie bij doen.

6. het deeg/de pasta maken: de poeders dien je in een kommetje te doen, waarna je de olie toevoegt. Na een beetje mengen kan je er een klein beetje water bijdoen. Nu begint het echte mengen en kneden en dat doe je met je vingers. Steeds voeg je een klein beetje water toe tot het mengsel een deegje of een pasta wordt. Teveel water maakt het deegje te plakkerig en te weinig water maakt het deegje brokkelig. Dus de juiste hoeveelheid water is erg belangrijk.

7. het rollen: als het deegje klaar is, kan je gaan rollen. Het rollen doe je op een ruw houten plankje. Je neemt een bamboestokje in je linkerhand (als je rechts bent) en met je rechterhand leg je het deegje op het stokje. Dan beweeg je je hand voor- en achteruit, waardoor het deegje om het stokje gaat zitten. Daarna trek je met je linkerhand het stokje onder je rechterhand uit, terwijl die hand voor- en achteruit blijft gaan waardoor het stokje op en neer blijft rollen. Met de druk van je wijsvinger van je rechterhand bepaal je de dikte van het deeg om het stokje. Als het deeg om het hele stokje heen zit kan je het nog een beetje afwerken door er met je hele hand overheen te rollen zodat het overal regelmatig omheen zit. Als het deegje tijdens het rollen aan je vingers blijft plakken kan je je vingers steeds met wat houtpoeder droog en stroef maken. Dat poeder kan je op het plankje leggen.

8. het drogen: na het rollen moeten de stokjes een nachtje drogen.

9. het branden: de volgende dag kan je je eigengemaakte wierook branden.

10. kegeltjes: als het rollen niet goed is gelukt, kan je altijd kegeltjes van het deeg make

 

blessings Vevina